Heeft het zin om OEE te meten ?

Het meten van OEE (Overall Equipement Efficiency) wordt soms afgedaan als niet relevant, omdat een OEE niet het totale kostplaatje weergeeft.

OEE is typisch een technische KPI, met het oog op het verbeteren van de technische performantie van een machine of productielijn.  Een OEE geeft waardevolle informatie voor het evalueren van projecten ter verbetering van de efficiëntie.  En zal tevens prioriteiten kunnen aanduiden voor actie.

Een aantal kostprijs bepalende elementen worden echter niet door deze KPI meegerekend.  Denk maar aan energie verbruik, personeelskosten, specifieke logistieke kosten, ...

Naast OEE zullen dus nog een aantal andere KPI's moeten gemonitord worden om een goede technische performantie van een machine te garanderen.  In het ideale geval zullen deze KPI's met een OEE meting geïntegreerd worden.  Het energieverbruik wordt dan onmiddelijk in verband gebracht met de werkelijk productie gegevens.

Image

 Daarnaast is een juiste OEE van onmisbare strategische waarde wanneer discussies over capaciteits verbetering aan de orde zijn.  Daarbij kan het gaan om :

  • juister werken : verbeteren van de kwaliteit
  • beter werken : verbeteren van het rendement
  • meer werken : nieuwe machines in gebruik nemen
  • anders werken : ploegen- of weekend werk invoeren
  • ...
 
 
Kortom een OEE mag niet de enige KPI zijn om een machinepark te beheren.  Maar het is wel een onmisbare.  Zonder betrouwbare OEE meting zijn alle pogingen om kosten te vergelijken en te verminderen gebaseerd op verkeerde gegevens.

Add new comment

CAPTCHA
Deze vraag is een test om na te gaan of u al dan niet een mens bent om zo geautomatiseerde spam-berichten te vermijden.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.